Çatışma Çözme Becerisi
Sevgili anne babalar..
Çocuklarımızın sosyalleşirken çatışması oldukça normal ve kaçınılmaz. Önemli olan bu süreci nasıl yönetecekleri ve bizim nasıl yön göstereceğimiz.
Çocuklar çatışma çözümlerini genellikle saldırgan olarak ararlar bunun sebebi henüz doğru çatışmayı öğrenememiş olmaktır.
Puduhepa kitabımızda verdiğimiz sohbet ve oyun içerikli yönergelerde ise çocuklarımızın çatışma becerisini ne kadar kazandığını gözlemleme ve beceriyi nasıl kazandırabiliriz bunun hakkında fikir edinme şansı yakalıyoruz.
Hadi biraz yönergelerimizden sonra çocuklarımıza verebileceğimiz alternatif cevaplarımıza bakalım.
- Öncelikle her durumda onu düşünmeye sevk etmeliyiz, verdiği cevaplardan sonra ‘’Bu cevabının sebebi nedir? ‘’ sorusu yöneltebiliriz.
- Onunla konuşurken ‘’ben dili ‘’ kullanmalıyız. Örneğin; öfkelendiğinin farkındayım fakat bu kadar çok öfkelenmiş olman beni kaygılandırıyor. Ama şuan anlaşmaya çalışıyoruz, istersen birlikte düşünüp ortak bir yol bulabiliriz. Bu sayede onu suçlamadan duygusunun ve içinde bulunduğu durumun farkında olmasını sağlayabiliriz.
- Oyun esnasında, günlük yaşamdaki akran çatışmalarında taraf olmamalıyız amacımız ona çatışmanın doğal olduğunu, çözüm yolları bulabileceğini ve bu çatışmadan mutlu ayrılabileceğini anlatmak olmalı.
- Çatışmanın ve akranlarına zorbalık yapmanın birbirinden farklı şeyler olduğunu mutlaka ona anlatmalıyız. Örneğin; bir arkadaşı onun üzerinde sürekli baskı kuruyor ve ortada bir güç dengesizliği mevcut, baskı kuran kişi yaptıklarından pişman değilse bu bir akran zorbalığıdır. Çatışmada ise; her iki tarafta anlaşmazlıktan dolayı sorun yaşar iki tarafta sorunu çözmek için çaba sarf eder ve baskı bir kişi üzerinde kurulu değildir.
- Çocuklarımıza çatışma anında çözüme gidebilmek için neler yapılabileceğini kısaca şöyle anlatabiliriz;
- Öfkeli anlarında önce duygusunu kabul edip, kendisine ve karşısındakine zarar vermeyen kişisel bir yol keşfetmeli.
- Empati yapabilmeli ve olaya çatışan taraflar birbirleri açısından mutlaka bakabilmeli.
- Karşısındakine düşüncelerini ve sebeplerini açıkça aktarmalı.
- Çözüm çatışan taraflar arasında birlikte geliştirilmeli ve sonuçtan herkes memnun kalmalı.
TOÇEV
Gelişim Psikoloğu Ceyda Demirbaşoğlu
Çocuk Gelişimi Uzmanı Leyla Ecem Yurtsever