Puduhepa ve Kız Kardeşleri

Yeşil Kertenkele

                                                 

Yazar: Yaşar Kemal

Resimleyen: Sedat Girgin

Yayınevi: YKY

Önerilen Yaş: 10+

Sayfa Sayısı: 46

 

          Hikaye, Ege’de bir süngerci köyünde geçiyor. Yaşar Kemal’in klasik özelliği olan  belirgin doğa tasvirleri ve kişilik analizi bu kitapta da kendini gösteriyor.

         İnsanlarla arası iyi olmayan, onlara görünmemek için gün ışımadan köyden çıkan, vaktini kayık, deniz ve martı yavrularıyla geçiren, kertenkele, kurbağa ve kaplumbağa yetiştiren yani kendini tamamen doğayla özdeşleştiren bir çocuk, İbrahim.

         Kitap üçüncü tekil şahıstan birden birinci tekil şahısa geçiyor. (Bu kısmı  her çocuk okuyucu farketmeyecektir. Anlamakta zorlanacaklardır.) İşte bu kısımda hikayeye bir yabancı giriyor. Herkesten kaçan, kimseye gözükmek istemeyen, kimseyle konuşmayan İbrahim, bu yabancıyla karşılaşınca; içinde biriktirdiği bütün cümleleri ve umudunu hiç susmamacasına ona döker. Ve kitabın sonunda İbrahim’in yarasının sebebi anlaşılır.

        İbrahim hayatındaki eksik baba figürünü, doğa ve hayvanlara sığınarak doldurmaya çalışır. Ona göre babası, bu köydekileri beğenmediği ve her anlamda onlardan çok iyi olduğu için burada değildir. Ve bir gün mutlaka gelip onu alacaktır. Babası yanında burada değildir ama baba-oğul zaten İbrahim’in aşırı hayal gücünde vakit geçirmektedirler.

        Edebi derinliği olan bir kitap. Sanki Yaşar Kemal’in bir romanı, sihirli bir değnek tarafından özetlenmiş gibi.

       Dokunaklı bir hikaye.

       Tavsiyemdir...

Sınıf Öğretmeni Gülümser Üçüncü