Puduhepa ve Kız Kardeşleri

Puduhepa Yetişkin Yönergeleri

“Puduhepa’nın hikayesi nasıl hissettiriyor? Palamut masalından aklında neler kaldı? Puduhepa sana kitapta sormuştu, seni en etkileyen masal hangisi ve kimden dinledin? Hepimiz hayatta diğer günlerden farklı bazı günler yaşayabiliriz. Seni şaşırtan, ilginç bir gün olduysa, nasıl bir gündü, neler hissettin?..”  Duygu ifadesini destekleyen bu ısınma sorularından sonra, Puduhepa’nın hikayesinden yola çıkarak, çocuklarla aşağıdaki etkinlikleri yapabilirsiniz.

Puduhepa pazar yerinde renkli kumaşların dokusuna dokunarak, baharatları koklayarak, sesleri dinleyerek, bilinçli farkındalıkla anda kalıyor. Siz de çocuğunuzla “mindfulness” etkinlikleri yaparak anda kalmak için çalışabilirsiniz.
Mindfulness; çocukların duygularına, düşüncelerine, bedenlerine dikkatlerini vermeleri anlamına gelir.
Mindfulness egzersizleri ile çocukların dikkat sürelerini arttırmayı, sabrı geliştirmelerini, kaygı ve stres yönetimi konusunda bilinçlenmelerini amaçlarız.

 

İletişim

Hoşa giden veya zorlayıcı duygular içeren, o güne ait bir yaşantınızı seçin ve birbirinize anlatın. O’nun gözlerine bakarak, dikkatini vererek dinle ve O senin gözlerine bakarken anlat: Hayatın içinde kimi böyle dinliyoruz?

 

Nefes Egzersizi

Nefes çalışması ile zorlayıcı duygu ve düşüncelerden kendimize nasıl döneceğimizi, kontrolü nasıl ele alacağımızı çalışırız. Her an bizimle olan nefesimize dönmemiz, şu anda oluşumuzla bağ kurmaktadır. Dikkatimizi nefesimize ne kadar verirsek o kadar anda kalırız, böylece dikkat süremiz artar.

Zorlayıcı yaşam koşullarında sakinleşmek için nefese dönmeyi erken yaşta öğrenmek kaygı ve stres yönetimine destek olmaktadır.

Nefes egzersizi için hazırsan, şimdi en rahat olduğun pozisyonda dik otururken, elini pantolon düğmesinin olduğu yere koy, dikkatini nefes alış verişine yoğunlaştır. Karnını şişirerek, burnundan nefes alıp ağzından nefes verirken say: bir dakikada kaç nefes alıyoruz? Rutin olarak her gün uygulayabilir veya özellikle bir duygu hissettiğinizde uygulayabilirsiniz.  Nefes alırken nasıl hissediyoruz? Nefes verirken nasıl hissediyoruz? Vücudumuz gevşiyor, rahatlıyor mu, biz sakinleşiyor muyuz?

 

Görsel Dikkat – bir noktaya odaklan ve zihnini dinlendir.

Görüş alanınızın içinde görebileceğiniz en uzak noktayı seçin, bakışlarınızı ve dikkatinizi o noktada tutmaya çalışın. Başka bir şey düşünmeden, başka bir yere bakmadan, sadece o noktaya odaklanın. Önceleri gözleriniz ve zihniniz başka yerlere kaçmak istese de, hatta kaçsa da, sorun değil, tekrar odaklanın. Daha sonra yakın bir noktaya gözlerinizi çevirip tekrar odaklanın. Çalıştıkça kontrolü ele aldığınızı fark edeceksiniz.
Çocuklardan gördükleri anın hayali bir fotoğrafını çekmeleri isteyip, fotoğrafta zihninde kalan renkleri, nesneleri konuşabilirsiniz. Böylece görsel dikkatlerini nasıl yönlendirdiklerini fark etmelerini amaçlarız.

Görsel dikkati bir objeyle çalışmak isterseniz, bir kar küresi kullanarak veya küçük bir kavanozun içine gliserin, su ve istediğiniz renkte sim koyarak, sim küresindeki simlerin hareketlerine odaklanabilirsiniz.

 

İşitsel dikkat - müzikteki enstrümanları bul.

Dikkatimizi çevredeki seslere vermemiz, işitsel dikkatimizi geliştirmekle birlikte etrafımızdaki dünyayla bağ kurmaktır. Gün içinde etraftaki sesleri veya sadece sessizliği dinleyebiliriz. 

İşitsel dikkat egzersizi için hazırsanız, enstrümantal bir müzik çalarak, müziğin içindeki enstrümanlara dikkatinizi verin. Bu müzikte kaç enstrüman duyuyorsunuz, bunlar hangi enstrümanlar, müzik boyunca değişen enstrümanlar var mı gibi sorularla anda kalma deneyimi desteklenir.
Bu işitsel dikkat çalışması nasıl geçti? Tüm enstrümanları yakalamaya, her şeyi eksiksiz duymaya çalıştıysan, hayatta da hep bir şeyleri kaçırdığın için endişeleniyor musun? Bu döngüden çıkmak hedef, tam istediğimiz bu. Hayatta bazı şeyleri kaçırabilir miyiz veya başardıklarımız kadar hata yapmaya da hakkımız olabilir mi? Neden olmasın… 

 

Beden duyumları – vücuduna dikkat et, şu an neye ihtiyacın var?
Çocukların dikkatlerini beden duyumlarına vermelerini istenerek hem dikkati yönlendirme becerilerini destekleyip hem de bedenlerine farkındalık getirerek kendileriyle bağ kurmaları sağlanır.

 

Mandala boyama – zihnini dinlendir, tempoyu yavaşlat.
Tarihi çok eskilere dayanan Mandala Hindistan kökenlidir. Sanskritçe bir kelime olan Mandala, çember, daire anlamına gelir. Dikkat ederseniz çoğunlukla daire veya kare şeklinde olan mandala belirli bir sistem dahilinde boyanır. Boyamanın içten dışa ya da dıştan içe sırayı bozmadan yapılması beklenir. Hinduizm’de ve Budizm’de meditasyon için kullanılan mandala, kötü, karanlık güçlerin içine giremeyeceği arınmış bir alanı, daha geniş anlamıyla evreni ve varoluşu temsil eder. Her şeyin merkez bir noktadan başlayarak etrafa yayıldığını savunur. Çocuklarla birlikte mandala boyayarak, sabrı geliştirip, zihninizi dinginleştirip, tempolu hayatı yavaşlatabilirsiniz.

 

TOÇEV
Gelişim Psikoloğu Ceyda Demirbaşoğlu